phone 050673206

Welke hoeveelheid alcohol in het bloed is strafbaar?

27 september 2023

Welke hoeveelheid alcohol in het bloed is strafbaar en wat zijn de verschillende straffen?

Rijden onder invloed van alcohol is een ernstig misdrijf in Belgiƫ. Als je betrapt wordt op rijden onder invloed, kan je te maken krijgen met zware straffen, zoals een boete, rijverbod of zelfs een gevangenisstraf. Het is daarom belangrijk om te weten wat de strafbare hoeveelheid alcohol in het bloed is en wat de verschillende gradaties en straffen zijn.

In Belgiƫ is de strafbare hoeveelheid alcohol in het bloed vastgesteld op 0,5 promille. Als je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt tijdens het rijden, ben je strafbaar en kan je worden vervolgd. Als je tussen 0,5 en 0,8 promille alcohol in je bloed hebt, wordt dit beschouwd als een lichte overtreding en kan je een boete krijgen.

Als je meer dan 0,8 promille alcohol in je bloed hebt tijdens het rijden, wordt dit beschouwd als een zware overtreding en kan je te maken krijgen met zwaardere straffen. Bij een promillage tussen 0,8 en 1,2 kan je bijvoorbeeld een boete krijgen, een rijverbod van enkele weken tot maanden, en een verplichte cursus over alcohol en verkeer volgen en een alcoholslot.

Bij een promillage tussen 1,2 en 1,5 kan je te maken krijgen met een gevangenisstraf van enkele dagen tot enkele weken, naast een boete en een langere rijontzegging. Bij een promillage van meer dan 1,5 kan je zelfs een gevangenisstraf van enkele weken tot enkele maanden krijgen, samen met een hoge boete en een zeer langdurig rijverbod. Ook een alcoholslot op de wagen moet dan worden opgelegd door de rechtbank.

Als je betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs, zal je te maken krijgen met nog strengere straffen. Het is daarom belangrijk om je te houden aan de verkeersregels en niet onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur te kruipen.

Als je wordt beschuldigd van rijden onder invloed, is het van groot belang om zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen. Een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht kan je bijstaan tijdens het hele proces en ervoor zorgen dat je de best mogelijke verdediging krijgt. Neem contact met ons op voor meer informatie.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x