phone 050673206

Slagen en verwondingen en de rechten van het slachtoffer

30 november 2023

U moet voor de rechtbank verschijnen als dader of slachtoffer van slagen en verwondingen?

Het toebrengen van slagen en verwondingen is een ernstig strafbaar feit in België en kan leiden tot een correctionele vervolging. In deze tekst bespreken we hoe de bestraffing van dit misdrijf verloopt voor de correctionele rechtbank en welke rechten het slachtoffer heeft met betrekking tot een burgerlijke partijstelling en de tussenkomst van kosten voor de advocaat door de familiale verzekering.

Wanneer iemand slagen en verwondingen toebrengt aan een ander persoon, kan dit leiden tot vervolging door de correctionele rechtbank. De straffen voor dit misdrijf kunnen variëren van een geldboete tot een gevangenisstraf, afhankelijk van de ernst van de feiten. Het is belangrijk om te benadrukken dat het slachtoffer van slagen en verwondingen altijd het recht heeft om zich burgerlijke partij te stellen. Dit betekent dat het slachtoffer via zijn advocaat een schadevergoeding kan eisen voor de geleden schade.

Bovendien hebben slachtoffers ook het recht om een tussenkomst van kosten voor de advocaat te verkrijgen via hun familiale verzekering. Dit kan helpen om de financiële last van het proces te verlichten en ervoor te zorgen dat het slachtoffer de nodige juridische bijstand krijgt om zijn rechten te verdedigen. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle verzekeringen deze tussenkomst bieden, dus het is raadzaam om dit na te gaan bij de verzekeraar.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de correctionele rechtbank in België de rechten van het slachtoffer erkent en beschermt. Het slachtoffer heeft het recht om gehoord te worden tijdens het proces en kan zelfs getuigen oproepen om de feiten te bewijzen. Daarnaast kan het slachtoffer ook een schadevergoeding eisen voor de geleden schade, zoals medische kosten en verlies van inkomsten.

Conclusie

Het toebrengen van slagen en verwondingen is een ernstig misdrijf in België en kan leiden tot een correctionele vervolging. Slachtoffers hebben echter het recht om zich burgerlijke partij te stellen en een schadevergoeding te eisen voor de geleden schade. Bovendien hebben ze het recht op tussenkomst van kosten voor de advocaat via hun familiale verzekering. Het is belangrijk om op te merken dat de correctionele rechtbank de rechten van het slachtoffer erkent en beschermt, en het slachtoffer kan getuigen oproepen om de feiten te bewijzen en een schadevergoeding eisen voor de geleden schade.

Meer informatie over onze activiteiten als strafrechtadvocaten vindt u terug via onderstaande knop!

Of lees verder over een gerelateerd thema viakeyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x